Mikrobiom za negu kože. "Lepotica i zver"

Mikrobiomom se smatra skup mikroorganizama ( bakterija, gljivica, plesni, virusa...) koji normalno žive u, ili na ljudskoj ćeliji. Mikrobiom čini 1-3% ukupne mase ljudskog tela, a prevazilazi broj humanih ćelija za faktor 10. Odgovoran je za brojne fiziološke funkcije, od odbrane organizma od patogenih mikroorganizama do sinteze esencijalnih vitamina i enzima neophodnih za varenje.

Industrija hrane prepoznala je značaj probiotika ( dobrih bakterija) godinama unazad. Danas, najnovija saznanja dovode do potrebe da se unapredi mikrobiotska kultura kože i na taj način ojača njena zaštitna barijera.

Kako Probiotici Deluju i Zašto Su Tako Dobri Za Našu Kožu?

Slično kao što održavaju dobar balans u stomaku, topikalni probiotici pomažu očuvanju zaštitnog filma kože, poznatog i kao „kiseli kaput“. Prirodni bakterijski ekosistem kože je u balansu. Kao takav pomaže očuvanju kisele pH vrednosti, učestvuje u odbrani od štetnih mikroorganizama, pomaže očuvanju vlage. Savremeni način života često remeti taj balans, a kao krajnji rezultat koža postaje suva, osetljiva i često puca.
Dovodeći u ravnotežu prebiotike (ishranu za probiotike) i probiotike omogućavamo rekonstrukciju zaštitnog ekosistema kože.

Anti – pollution koncept (koncept odbrane od slobodnih radikala), predstavlja urbani trend razvoja i očuvanja probiotskog štita kože, odgovornog ne samo za prirodnu odbranu od patogenih organizama već i za očuvanje vitalnostio, njene elastičnosti, a samim tim i zdravog i lepog izgleda.

Kliničke studije sprovedene u prethodnom periodu pokazale su brojne pozitivne efekte tokom primene prebiotika i probiotika na koži ispitanika. Brojni pozitivni efekti dobijeni su u nezi zrele kože (anti – age nega) ali i kod osetljive i aknama sklone kože.
Sudeći po dobijenim rezultatima istraživanja, budućnost nege kože pripada kozmetičkim proizvodima sa probioticima.