Blog

Najbolje kreme za ruke

Kako izabrati najbolje kreme za ruke, često je pitanje ovih dana.

Sada kada smo svedoci širenja korona virusa u svetu, potreba za čestim pranjem ruku je veća nego inače. Često pranje ruku, jači sapuni i deterdženti, kao i intenzivna upotreba dezinfekcionih sredsava čini da ruke postanu suve, koža ispucala, isperutana i hrapava. Neprijatan osećaj zatezanja kože, stvaranje zanoktica, perutanje i pucanje kože, pokreće nas da istražujemo više o mogućnostima poboljšanja kroz upotrebu prirodnih sastojaka za negu i održavanje.

Često se pitamo, kako da izaberemo najbolje kreme za ruke i na koje sastojke posebno treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Najbolje kreme za ruke su one koje našoj koži nadoknađuju neophodnu vlagu, ishranjuju je, čine je glatkom, elastičnom i sjajnom, ali se i brzo upijaju i ne ostavljaju masan film. Da bismo dobili željeni efekat potrebno je izabrati kreme koje u svom sastavu sadrže sredstva za vezivanje vode (humektanse, kao što su glicerin, propilen glikol…), emolijense, sredstva koja stvaraju okluzioni film (vazelin, voskovi…), hranljiva biljna ulja, vitamine A, B5, E, F…

U širokoj paleti hranljivih ulja, visoko mesto zauzima ulje žutog noćurka.

Ulje noćurka bogato je slobodnim masnim kiselinama. Njegovu posebnu vrednost čini prisustvo polinezasićenih masnih kiselina: gama-linolne i linoleinske kiseline (omega-3 i omega-6 polinezasićene kiseline). Ove esencijalne kiseline, koje naše telo ne sintetizuje, ali su neophodne za pravilno funkcionisanje. odlična su podrška u nezi suve i oštećene kože. Efekti ulja noćurka su potvrđeni kroz 13 kliničkih studija. 

Više o ulju noćurka i vitaminu A u praktičnoj primeni možete pročitati OVDE.

Vitamin A, liposolubilni vitamin, pomaže oporavku suve, perutave i ispucale kože. Dragocen je upravo u situacijama kada nam isušivanje kože ruku stvara neprijatnost koja nam ograničana komforno funkcionicanje. Kreme koje ga sadrže, blagotvorno će nahraniti naše ruke.

I drugi vitamini nam pomažu da hidriramo i nahranimo ruke. Najčećše korišćen je pantenol ili B5 (pro-vitamin iz grupe B vitamina). Njegovo svojstvo da hidrira i podrži regeneraciju kože dragoceno je za sve tipone kože.