Blog

Šamponi za kućne ljubimce

Šamponi za pse su posebno formulisani, kako bi odgovarali osetljivoj koži. Ovim šamponima se neguje i čisti dlaka. Svi vlasnici pasa moraju da poštuju pravilo da nikako za svoje ljubimce ne koriste kozmetiku za ljude. Koža ima neke specifičnosti, kako u anatomskom, tako i u fiziološkom smislu. Koža pasa je tanka, meka, nežna, elastična i skoro uvek čista. U njoj se nalazi veliki broj lojnih žlezda. Psi nemaju znojne žlezde. Ljudska koža je sastavljena od 10-15 slojeva. Koža psa ima samo oko 3 do 5 ćelijskih slojeva. Prema tome naša koža je manje osetljiva od kože psa. Šamponi za pse su sačinjeni od sastojaka koji ne samo da prijaju osetljivoj koži, već su i specifični u lečenju bolesti kože. Biranje šampona za kućne ljubimce važna je odluka svakog vlasnika.

Zatvori

Šampon sa Cink piritionom 3u1

790.00 RSD
Šampon bez sulfata, protiv perutanja kože sa regeneratorom 200ml

Do godinu dana starosti treba prati psa šamponima za štence. To su veoma blagi prirodni šamponi sa antialergijskim svojstvima.
Zahvaljujući svojoj prirodnoj bazi oni ne uklanjaju prirodni sloj masnoće koji je kod pasa veoma važan. Velika greška mnogih vlasnika je kada za svoje ljubimce koriste šampone namenjene ljudima. ph vrednost čoveka i psa nije ista, pa čak i blagi dečji šamponi mogu isušiti pseću kožu.
Fiziološke uloge kože su:
● kao brana sprečava gubitak vode, elektrolita i makromolekula
● kao zaštitna barijera sprečava prodor fizičkih, hemijskih i mikrobioloških agenasa
● ima termoregulacionu ulogu
● sprečava prodor bakterija i gljivicaima ulogu u stvaranju vitamina D putem UV zraka
● koža je indikator zdravlja celokupnog organizma

Šamponi za pse – higijena pasa

Šamponi za pse su osnovna sredstva za održavanje higijene pasa. Iako je ogroman broj salona za negu kućnih ljubimaca, šampon za pse morate imati i kod kuće. Definitivno će psi biti opušteniji u prisustvu vlasnika. Redovno kupanje i održavanje higijene kože i dlake je neophodno. Kupanjem pasa se otklanjaju nečistoće i prljavštine koje se zadržavaju na dlaci.
Tako se i sprečava pojava alergijskih reakcija. Redovnom higijenom ćete iritacije i svrab svesti na minimum. Uz sve to koža će lepše izgledati, neutralisaćete neprijatne mirise i smanjiti linjanje. Iako psi vole vodu, čest je slučaj da ne vole da se kupaju. Na vreme treba početi sa navikama što se tiče kupanja. Još dok su štenci nametnite potrebni ritam kupanja.
Čišćenje i nega kućnih ljubimaca mora se održavati redovno. Bez obzira na to da li su sve vreme u zatvorenom prostoru ili u dvorištu.

Ipak, kupanje pasa ne sme da bude isuviše često. Posebno u zimskom periodu godine. Tako može doći do isušivanje kože i ispiranja prirodne masnoće sa dlake. Te prirodne masnoće su i te kako potrebne, jer ih štite od prevelike hladnoće i vlage.
Dakle potrebno je naći pravu meru. Koliko često treba da kupate kućnog ljubimca zavisi od mnogih faktora. Rasa pasa je uglavnom taj presudni faktor.
Kratkodlake pse bi trebalo kupati najmanje jednom do dva puta godišnje. Ukoliko pas najčešće boravi u zatvorenom prostoru, možete slobodno da se pridržavate ovog pravila.
Psima koji provode vreme napolju, igraju se u prašini i blatu verovatno će biti potrebno češće kupanje.

Dugodlaki i psi sa kovrdžavom dlakom zahtevaju češće kupanje i redovno četkanje. Za njih se preporučuje kupanje jednom mesečno. Na tržištu se mogu naći i suvi šamponi u spreju ili puderu. Takođe i razni omekšivači, losioni, preparati za lakše iščetkavanje.

Regenerator za pse

Regenerator za pse je namenjen negovanju dlake i lakšem raščešljavanju. Regeneratori vraćaju vlažnost i elastičnost koži i dlaci. Samo redovnom upotrebom uspećete da smanjite svrab i iritacije na koži vašeg psa. Veterinari uvek preporučuju upotrebu regeneratora. Uvek birajte onaj koji će odgovarati dlaci vašeg ljubimca. Regenerator obnavlja vlagu i čini dlaku mekanom i glatkom na dodir. Birajte prirodne regeneratore koji će u svom sastavu sadržati sastojke poput vitamina E, prirodnih ulja, proteina i aminokiselina. Pseća dlaka, zahteva posebnu negu, baš kao i ljudska.

Kako bi pas imao nežno i mekano krzno koristite regeneratore. Naročito zimi i ako pas ima suvu kožu.
Regenerator ima višestruko dejstvo
● čini krzno sjajnim. Samo zdrav pas ima sjajno krzno
● smanjuje naelektrisanost dlake
● regenerator deluje kao tretman kod umršene dlake
● neguje kožu i dlaku psa
● pomaže kod suve dlake
Uvek imajte u vidu da je negovana i zdrava dlaka veoma važna za celokupno zdravlje vašeg ljubimca.

Kozmetika za pse

Kozmetika za pse podrazumeva upotrebu niza proizvoda za negu. Prednost dajte uvek prirodnoj kozmetici. Prirodni sastojci će delovati i lekovito, ne sadrže veštačke mirise i konzervanse koji mogu izazvati alergije. Biljna i eterična ulja prodiru kroz sve slojeve kože i dubinski je neguju. Neka eterična ulja će delovati protivupalno i antibekterijski.
Biti odgovoran vlasnik podrazumeva mnogo više od redovnih obroka. Morate brinuti o zdravlju i higijeni vašeg ljubimca.

Kupanje i upotreba kozmetičkih proizvoda je obavezan deo nege i brige. Svakako je dobra odluka imati kućnog ljubimca. Oni će doprineti poboljšanju vašeg psiho-fizičkog stanja.
Šetnja, igra i trčanje sa psom može definitivno biti zamena za trening u teretani. Deca koja odrastaju uz kućne ljubimce su mnogo komunikativnija i društvenija. Mnogo brže će razviti motoričke sposobnosti i lakše stupaju u kontakt sa okolinom. U zavisnosti od teksture dlake određuje se kozmetika koja će se koristiti i koliko često primenjivati ovaj tretman.

Nega i higijena pasa

Nega i higijena psa je preduslov da vaš ljubimac bude zdrav. Održavanje higijene pasa je veoma bitan proces. Naravno ne treba preterivati i kupati psa čim se malo uprlja. Postoje i drugi načini poput suvog kupanja. Naravno suvo kupanje se vrši namenskim proizvodima.
Nega dlake vašeg psa ima dve funkcije. Prva je održavanje izgleda i mirisa, a druga zbog izgleda vašeg psa. Da se dlaka ne bi ućebala, prvo je razmrsite pre nego što pokvasite psa.

Zaštitite unutrašnjost ušiju takođe. Kada kupate vašeg psa počnite od glave. Nanesite šampon na dlaku psa i zatim detaljno isperite posle nekoliko minuta. Kada sušite odnosno brišete psa uvek to radite u pravcu rasta dlake. Tako ćete sprečiti nastanak čvorova. Jedna napomena, ako vaš pas ima neku kožnu bolest pre nego što ga okupate obavite konsultacije sa veterinarom.

Koliko ćete često kupati psa, zavisi, pre svega, od načina njegovog života. Ukoliko živi na selu, kupajte ga dva do tri puta godišnje, ukoliko živi u gradu, možete to činiti svaka dva meseca.
Kada prvi put koristite proizvod, malu količinu razblažite sa vodom i probajte na malom delu
psa. Ako primetite bilo kakvu reakciju, crvenilo, svrab, perutanje i slično preparat nemojte dalje koristiti.
Postoje tri vrste šampona za pse:
● medicinski šamponi
● šamponi protiv parazita, buva, krpelja
● specijalni veterinarski šamponi

Pravilna nega dlake kod pasa

Pravilna nega dlake kod pasa podrazumeva nekoliko koraka:
● kupanje
● četkanje
● šišanje
● ishrana
Nega dlake se razlikuje u zavisnosti od vrste dlake i starosne dobi. Negovanjem štitite krzno vašeg psa od nečistoća, bakterija i parazita. Psi sa dugim, svilenkastim ili kovrdžavim dlakama zahtevaju svakodnevno četkanje. Tako se dlaka neće mrsiti i zapetljavati. Ukoliko pas dugo vremena provodi sam napolju često dolazi do iritacije kože od neuklonjene prljavštine.

U zavisnosti od teksture dlake određuje se kozmetika koja će se koristiti i koliko često primenjivati ovaj tretman.
Neke rase pasa imaju dlaku koja neprestano raste i ne opada. Često takve vrste pasa zahtevaju redovno kupanje i šišanje u profesionalnim salonima. Ako redovno negujete dlaku svog ljubimca imate veću šansu da otkrijte bilo kakve nepravilnosti. To su najčešće kvržice i paraziti poput krpelja i buva.