Procena bezbednosti kozmetičkog proizvoda

Nega kože lica i tela, a naročito osetljivih delova oko očiju, nazolabijalne zone, vrata i dekoltea, neiscrpni je motiv kreativnim dizajnerima kozmetičkih formulacija. Savremene podloge, aktivne molekule, lakoća aplikacije, dopadljivo pakovanje, kao i neodoljiv miriis uvode nas u svet svakodnevnih izazova i čarolije „večne lepote i mladosti“. Skoro pa savršeno. Ipak, treba znati.

Od jula 2013. godine, na teritoriji Evropske unije na snazi je Uredba 1223/2009, koja je obavezujuća za sve proizvođače, uvoznike i distributere kozmetike na teritoriji EU. Suštinski cilj ove uredbe je bezbednost kozmetičkog proizvoda za ljudsku upotrebu, kao i bezbednost svih njegovih sastojaka, što mora biti potvrđeno kroz brojne in vitro testove.

Takođe, podrazumeva se da je proizvod usklađen sa dobrom proizvođačkom praksom. Postupak se sprovodi kroz stručnu ekspertizu Safety Assessor, osobe zadužene za iznalaženje i prikupljanje materijalnih i objektivnih činjenica, koje obezbeđuju dokaz da je kozmetički proizvod za navedenu namenu pod normalnim, razumno predvidljivim i očekivanim uslovima korišćenja, bezbedan za ljudsku upotrebu.

Na osnovu sakupljenih zvaničnih dokaza o sirovinama, uz adekvatne proračune (toksikološki profil) za svaku pojedinačnu sirovinu iz proizvoda, zatim dokaza o stabilnosti gotovog proizvoda, potvrda o bezbednosti i kompatibilnosti primarne ambalaže, dokaza za tvrdnje o efikasnosti, Safety Assessor izrađuje izveštaj koji sadrži mišljenje o bezbednosti kozmetičkog proizvoda. Takav izveštaj je neizostavni deo dokumentacije koju mora posedovati osoba odgovorna za postavljanje kozmetičkog proizvoda na tržište EU.

Dakle, samo uz bezbedan i efikasan kozmetički proizvod naša koža dobija adekvatnu negu.