III Internacionalni Kongres Evropske Regulative 1223/3009

Treći međunarodni kongres posvećen kozmetičkoj regulativi i usklađenosti kozmetike održan je u Briselu 22. i 23. oktobra 2018. godine.

Kongres je predstavljen kao sinopsis prvih pet godina primene Regulative 1223/2009 na teritoriji Evropske uniije.

Teme Kongresa posvećene su jačanju razumevanja, s posebnim osvrtom na značaj pravilnog tumačenja Regulative, kao i upravljanja njenim alatima, tvrdnjama o efikasnosti i bezbednosti kozmetičkih proizvoda.

Zapaženo mesto pripalo je temi o mikrobiotskoj flori kože i njenom očuvanju u fiziološkim okvirima.

Mikrobiomom se smatra skup mikroba (bakterija, gljivica, plesni, virusa) koji žive u ili na ljudskoj ćeliji. Mikrobiom čini 1-3% ukupne mase ljudskog tela, a prevazilazi broj humanih ćelija za faktor 10. Odgovoran je za brojne fiziološke funkcije, od odbrane organizma od patogenih mikroorganizama, do sinteze esencijalnih vitamina i enzima neophodnih za varenje.

Industrija hrane prepoznala je značaj mikrobioma godinama unazad. Danas najnovija saznanja dovode do potrebe da se unapredi mikrobiotska kultura kože i ojača njena zaštitna barijera, koja čini takozvani „kiseli kaput“.

Anti-pollution koncept predstavlja urbani trend razvoja i očuvanja mikrobiomskog štita kože, odgovornog ne samo za prirodnu odbranu od patogenih organizama već i za očuvanje vlage kože, njene elastičnosti, a samim tim, i zdravog i lepog izgleda.

Kliničke studije sprovedene u prethodnom periodu pokazale su brojne pozitivne efekte tokom primene prebiotika, probiotika i sinbiotika na koži ispitanika.

Sudeći po dobijenim rezultatima, nege kože u budućnosti biće tesno povezana s upotrebom probiotika u topikalnim proizvodima.

Dipl ph. Mirjana Pantelić, spec. industrijske farmacije
Safety Assessor (procenitelj bezbednosti kozmetičkih proizvoda)